Kezdőlap
<   A szakképesítés alapjai   >
Feszültségmentesítés szabályai
<   Eelméletek, fogalmak   >
<   Érintésvédelem   >
<   Túláramvédelem   >
<   Villámvédelem   >
<   Hálózatra csatlakozás   >
<   Villamos gépek   >
<   Épületvillamossági szerelés   >
<   Vezérlések és szabályozások   >
<   Gyakorlati alkalmazások   >
Megújuló energia
Bejelentkezés
Belépés Regisztrálás
SI - mértékegységek
A szakképesítés alapjai
Elsősegélynyújtás
Villanyszerelés alapfokon
A villanyszerelő szakképesítés
A villamos energia
A villamos energia az iparnak és mindennapi életünknek ma már nélkülözhetetlen eszköze. A villamos energiának van termelője, szállítója és fogyasztója. Termelője az erőmű, szállítói a vezetékek, fogyasztói a gyárak, üzemek, háztartások, stb. Az erőműben előállított elektromos energia elosztóhálózatokon, kábeleken és elosztó berendezéseken keresztüljut el a fogyasztókhoz a lakásokba, az ipari üzemekbe. A lakásokban lévő fogyasztók többnyire a háztartási készülékek, világítótestek, az ipari fogyasztók többnyire villamos motorok és hőtermelők.


Az elektromos energia erősáramú szakmunka során létesített berendezéseken át jut el az otthonokba, az üzemekbe, azon belül pedig az egyes fogyasztókhoz. Az elektromos berendezések előállítása, felszerelése elméleti és gyakorlati ismereteket igényel. Az erősáramú szerelés komoly szaktudást igénylő munkává vált. A szerelési munkákat pontosan és jól kell elvégezni. Egyetlen kis hiba is súlyos következményekkel, balesettel, teljesítmény-kieséssel jár. Az erősáramú szerelőiparban a szerelési anyagok és a szerelési eljárások alapos ismerete és lelkiismeretes betartása nélkülözhetetlen. Ezeknek a követelményeknek csak az a szakmunkás felelhet meg, aki szakmáját elméletben és gyakorlatban egyaránt elsajátítja, s aki a szerelési anyagokat, a szerelési módokat és a biztonsági előírásokat jól ismeri, valamint alkalmazza.
Villamos szakképesítés
A villanyszerelő szakképesítés sokoldalúan képzett, jó szakmai alapokkal rendelkező szakembert kíván. A szakterület szinte minden fontosabb területén olyan ismeretekkel kell rendelkeznie, amelyeket a későbbiek folyamán bővíteni és fejleszteni tud. A villanyszerelők hozzák létre a fogyasztó berendezések működéséhez szükséges hálózatokat, építik be az igényeknek megfelelő berendezéseket. A villanyszerelők feladata, alapvetően a különféle áramnemeknek és feszültségszinteknek megfelelő biztonságos szerelés, és a hozzájuk szükséges anyagok biztonságos beépítése. A villanyszerelők által létesített berendezéseket túlnyomóan nem szakképzett (laikus) emberek használják, ezért kiemelkedően fontos a villamos biztonsági előírásoknak megfelelő szerelés.

Az elmúlt években jelentősen megnőtt a villanyszerelő szakterületén alkalmazott termékek fajtája, kivitele, választéka. A szakmában meghatározó szabványok, az európai jogharmonizációval változnak, ezért figyelni kell a változásokat, amelyhez segítséget nyújtanak a szakfolyóiratok, tanfolyamok. Kiemelkedően fontos a villamos biztonságot segítő érintésvédelmi ismeretek tudatos és biztos elsajátítása. Természetesen, mint minden ismeret állandóan bővül, így a tanulók ismeretei is állandóan bővülnek, tudatos alkalmazásuk erősödik.

A gyengeáramú berendezések ma már elkerülhetetlen részei az épületeknek (lakásoknak, irodáknak, gyáraknak, stb.), amelyek működéséhez szükséges berendezések jelentős részét a villanyszerelő szakembernek kell kialakítani. A kapcsolókészülékek, hálózati csatlakozóknak fontos szerepük van a villamos energia használatában, ezért azok a célnak megfelelő kiválasztása, szakszerű szerelésük elengedhetetlen követelmény.

A villamos energia különféle célokra való felhasználása gyakran az energia átalakítás nélkül nem oldható meg. Az energia átalakítások jelentős részét a villamos gépek segítik. Ezért a villamos gépek működésének ismerete, a villamos gépek alkalmazása nélkülözhetetlen. A villamos fogyasztó berendezések, gépek működését segítik a villamos vezérlések és szabályozások, amelyeket együttesen irányítástechnikának nevezünk. Ezek szerelése javítása, karbantartása is lehet a villanyszerelő feladata. A termékek jelentős része elektronikai egységeket is tartalmaz. Ezért indokolt, hogy a szakember - a szűk ismereteken túlmenően - jobban ismerkedjen meg az elektronika, az erősáramtól eltérő, biztonsági és szerelési követelményeivel. A villanyszerelő szakterület folyamatosan változik, fejlődik, indokolt tehát a megszerzett ismeretek felújítása, bővítése. A szakember kísérje figyelemmel a gyártók, forgalmazók szakmai tájékoztatóit, a szakmai kiállításokat.
Kapcsolat A. SZ. F.    © 2022 joksystem