© 2022 joksystem
<   A villamos energia   >
<   A szakképesítés alapjai   >
Feszültségmentesítés szabályai
<   Eelméletek, fogalmak   >
<   Érintésvédelem   >
<   Túláramvédelem   >
<   Védelmi eszközök   >
<   Villámvédelem   >
<   Hálózatra csatlakozás   >
<   Villamos gépek   >
<   Épületvillamossági szerelés   >
<   Vezérlések és szabályozások   >
<   Gyakorlati alkalmazások   >
Megújuló energia
Bejelentkezés
Belépés Regisztrálás
Olvadó biztosító
Védelmi eszközök
Kismegszakító
Áram-védőkapcsoló (AVK)
Ívhiba elleni védelem (AFDD)
Túlfeszültség elleni védelem (SPD)
Ebben a részben az erősáramú védelmi eszközöket ismertetem, melyek többféle csoportba sorolhatók.:
- Túláram, zárlat védelmi, vagy túlterhelés elleni védelmi eszköz,
- Érintésvédelmi eszköz,
- Ívzárlat elleni védelmi eszköz,
- Túlfeszültség elelni védelmi eszköz.

Túláram és tulterhelés elleni védelemi eszköz: A megengedett legnagyobb áram túllépésekor az áramkört biztonságosan megszakítja, ezáltal az áramkörben lévő berendezést megvédi a károsodástól.
Ide sorolhatóak az:
- Olvadó biztosítékok,
- Kismegszakítók.

Az olvadóbiztosító működése az áram hőhatásán alapul. A meghatározott határérték fölé emelkedő áramtól az olvadószál felmelegszik, eléri az olvadási hőmérsékletét majd elolvad, megszakítja az áramkört.

A kismegszakító egy kézi működtetésű mechanikus kapcsoló, amely az áramkör zárására és nyitására alkalmas. A névlegesnél nagyobb áramon felül a berendezést a hálózatról lekapcsolja.
Érintésvédelemi eszköz: Áram-védőkapcsoló (Becenevén: Fí Relé).
Olyan elektromos kapcsolókészülék, amely lekapcsolja a mögötte lévő hálózatot, amennyiben (relatíve kicsi) szivárgó áramot észlel. Ilyen eset például akkor fordulhat elő, ha egy vezető vagy egy fogyasztó földzárlatos lesz, illetve ha valaki véletlenül megérinti a hálózat feszültség alatt álló részeit. Ebben az esetben szivárgóáram keletkezik, melyet a kapcsolókészülék elektronikája kiértékel, és ezáltal lekapcsolja, leválasztja a hálózatot a betáplálási pontról. A készülék megszólalási idejére áramütés érheti az embert, de a rövid behatási idő miatt ez nagy valószínűséggel nem okoz maradandó károsodást.

Ívzárlat elleni védelmi eszköz: AFDD kapcsoló
Az AFDD+ ívhiba védelmi készülék átfogó védelmet nyújt az elektromos hálózatokban előforduló tüzek esetén. Jelentősen növeli az otthoni elektromos tüzek elleni biztonságot. A folyamatos elektronikus kábelfigyelés révén a készülék észleli az ívhibákat és automatikusan megszakítja az áramkört, így segít megelőzni az elektromos tűz kialakulását. Ez a többfunkciós készülék ötvözi az áram-védőkapcsoló, a kismegszakító és az ívhiba-érzékelő készülék védő funkcióit, hogy megvédjen az áramütésektől, a túláramoktól.

Túlfeszültség elelni védelmi eszköz: SPD
Az SPD-ket elsősorban villám eredetű túlfeszültség-impulzusok hatása elleni védekezésre alkalmazzuk, korlátozott hatásfokkal azonban képesek a kapcsolási tranziensek és a tartós túlfeszültségek elleni védelemre is.
Tulajdonos Kapcsolat A. SZ. F.