© 2022 joksystem
<   A villamos energia   >
<   A szakk√©pes√≠t√©s alapjai   >
Fesz√ľlts√©gmentes√≠t√©s szab√°lyai
<   Eelm√©letek, fogalmak   >
<   √Črint√©sv√©delem   >
<   T√ļl√°ramv√©delem   >
<   V√©delmi eszk√∂z√∂k   >
<   Vill√°mv√©delem   >
<   H√°l√≥zatra csatlakoz√°s   >
<   Villamos g√©pek   >
<   √Čp√ľletvillamoss√°gi szerel√©s   >
<   Vez√©rl√©sek √©s szab√°lyoz√°sok   >
<   Gyakorlati alkalmaz√°sok   >
Meg√ļjul√≥ energia
Bejelentkezés
Belépés Regisztrálás
Transzform√°tor
Villamos gépek
Egyen√°ram√ļ g√©pek
Szinkrongépek
Aszinkrongépek
Aszinkrongépek
H√°romf√°zis√ļ aszinkronmotorok
A h√°romf√°zis√ļ aszinkronmotorok szerkezete:
1. √°ll√≥r√©sz szerkezete: egym√°st√≥l elszigetelt dinam√≥lemezek, hornyolt vasmag, h√°zban. A hornyokban h√°romf√°zis√ļ tekercsel√©s, √°ltal√°ban mind a hat v√©g kivezetve.
2. forgórész két változat:
- cs√ļsz√≥gyŇĪr√ľs (h√°romf√°zis√ļ tekercsel√©s, csillag vagy delta, h√°rom egym√°st√≥l elszigetelt tengelyre szerelt bronz cs√ļsz√≥gyŇĪrŇĪ, sz√©nkef√©k)
- kalick√°s (a hornyokban vezetŇĎ rudak Al v. Cu, a vasmag v√©g√©n r√∂vidrez√°r√≥ gyŇĪrŇĪkh√∂z csatlakoznak.
Horonyalakjai: a, egykalick√°s b, k√©tkalick√°s c, m√©lyhorny√ļ

Az aszinkronmotorok √°ltal√°ban l√©ghŇĪt√©sŇĪek:
- √°tszellŇĎz√∂tt g√©pekn√©l a g√©p belsej√©n kereszt√ľl,
- z√°rt g√©pek eset√©n az √°ll√≥r√©sz fel√ľlet√©n.
A h√°romf√°zis√ļ aszinkronmotor mŇĪk√∂d√©se
n1 - állórész forgó mágneses terének fordulatszáma
f1 - hálózati frekvencia
p - póluspár száma
n - forgórész fordulatszáma
n1=f1/p (fordulat 1s alatt)
Mm=k*Φ1*I2cosφ2 (a motorban keletkezŇĎ nyomat√©k)
n < n1 (ha n=n1 megszŇĪnik az indukci√≥)
Az aszinkronmotor csak a szinkronn√°l kisebb fordulatsz√°mmal k√©pes √ľzemelni.
s - szlip (cs√ļsz√°s) (szinkron fordulatsz√°mt√≥l val√≥ elt√©r√©s)
S = n1-n * 100%
       n1
A szlip megmutatja, hogy a motor tényleges fordulatszáma hány százalékkal tér el a szinkronfordulatszámtól.
A szlip √©rt√©ke n√©vleges terhel√©sen 1 -10% (jellemzŇĎ 4%)
Az aszinkrong√©pek √ľzem√°lapotai
- √ľresj√°r√°s;
- rövidzárás;
- terhelés.
√úresj√°r√°si √°llapotban a motor tengely√©t nem terheli semmi, ekkor az √°ll√≥r√©sz tekercseiben csak a m√°gnesmezŇĎ fenntart√°s√°hoz sz√ľks√©ges nagys√°g√ļ √°ram folyik.
R√∂vidz√°r√°si √°llapot az ind√≠t√°skor j√∂n l√©tre, ez az √°llapot azonban r√∂vid ideig, addig tart, am√≠g a motor forg√≥r√©sze forogni nem kezd. Ekkor a motor √°ll√≥r√©sze √°ltal felvett √°ram jelentŇĎsen cs√∂kken. R√∂vidz√°r√°st hozunk l√©tre, m√©r√©si c√©lra is. Ekkor a motor tengely√©t nem engedj√ľk elfordulni, az √°ll√≥r√©sz kapcsaira szab√°lyozott fesz√ľlts√©get kapcsolunk √©s a n√©vleges √°ramerŇĎss√©gig, n√∂velj√ľk azt. A r√∂vidz√°r√°si m√©r√©s adatai alapj√°n kisz√°m√≠thatjuk a n√©vleges fesz√ľlts√©gn√©l fell√©pŇĎ z√°rlati √°ramot.
Terhel√©si √°llapotr√≥l akkor besz√©l√ľnk, ha a motor az √ľresj√°r√°si √°llapot √©s n√©vleges terhelhetŇĎs√©g k√∂z√∂tti √©rt√©keket veszi fel. Miut√°n az aszinkron motorok √°ltal meghajtott g√©pek terhel√©se is v√°ltozik, ez√©rt a motor terhel√©se is v√°ltozik.
Kalickás motorok indítása
1. K√∂zvetlen (direkt) ind√≠t√°s: a g√©p √°ll√≥r√©sz√©t egyszerŇĪen r√°kapcsolj√°k a h√°l√≥zatra. Az ind√≠that√≥ motor nagys√°g√°t az √°raml√∂k√©s szempontj√°b√≥l a h√°l√≥zat terhelhetŇĎs√©ge hat√°rozza meg. (ipari √ľzemekben maximum 10kW-ig)
Ha a k√∂zvetlen ind√≠t√°s nem val√≥s√≠that√≥ meg, akkor valamilyen √°ram-, ill. nyomat√©kcs√∂kkentŇĎ m√≥dszert kell alkalmazni:
- az √°ll√≥r√©szre kapcsolt fesz√ľlts√©g cs√∂kkent√©se
- a motor áramköri impedanciájának növelésével
2. Csillag-delta ind√≠t√°s: az √ľzemszerŇĪen deltakapcsol√°s√ļ motor √°ll√≥r√©sz√©t az ind√≠t√°s idej√©re csillagba k√∂tik. Miut√°n felgyorsult az √ľzemi fordulatsz√°mra, az √°ll√≥r√©sz tekercseit delt√°ba kapcsolj√°k.
Az áramcsökkenés arányában a motor nyomatéka is kisebb lesz: 3Mcsillag=Mdelta
Az ind√≠t√°s sor√°n a motor nyomat√©k√°nak mindig nagyobbnak kell lenni a terhelŇĎ nyomat√©kn√°l.
3. Transzform√°toros ind√≠t√°s: az ind√≠t√°s idŇĎtartam√°ra egy transzform√°tor lecs√∂kkenti a motor √°ll√≥r√©sz√©re jut√≥ fesz√ľlts√©get, miut√°n a g√©p felgyorsul, teljes fesz√ľlts√©get kapcsolnak.
Az ind√≠t√°s c√©lj√°ra j√≥l haszn√°lhat√≥ a takar√©k-kapcsol√°s√ļ transzform√°tor. A transzform√°toros ind√≠t√°s elŇĎnye, hogy mind csillag-, mind delta-kapcsol√°s√ļ motor eset√©n alkalmazhat√≥.
4. Ind√≠t√°s vez√©relhetŇĎ f√©lvezetŇĎ eszk√∂zzel: a motorra jut√≥ fesz√ľlts√©get ellenp√°rhuzamos tirisztorokkal cs√∂kkentik, majd fokozatosan a teljes √©rt√©k√©re n√∂velik.
5. ElŇĎt√©t-impedanci√°s ind√≠t√°s: a sorosan kapcsolt (egyforma) impedanci√°k n√∂velik a g√©p √°ramk√∂r√©nek impedanci√°j√°t, ami korl√°tozza a motor √°ramerŇĎss√©g√©t.
Impedanciaként ellenállást vagy induktív reaktanciát (fojtótekercset) szokás alkalmazni.
K√©tkalick√°s √©s m√©lyhorny√ļ motorok ind√≠t√°sa:
A sz√≥rt m√°gneses t√©r az als√≥ horony k√∂r√ľl nagyobb (a k√ľlsŇĎ horony sz√≥rt m√°gneses tere a l√©gr√©sen kereszt√ľl z√°r√≥dik), ennek k√∂vetkezt√©ben az als√≥ horony induktivit√°sa nagyobb, mint a felsŇĎ√©. A horony keresztmetszete hat√°rozza meg az ellen√°ll√°s√°t.
Ind√≠t√°skor a motor forg√≥r√©sz√©ben foly√≥ √°ram frekvenci√°ja 50Hz, ami √ľzemi fordulaton 1-3Hz-re cs√∂kken. √Āll√≥ helyzetben az als√≥ horony sz√≥r√°si reaktanci√°ja kb. h√ļszszor nagyobb, mint az √ľzemi fordulaton.
Bekapcsol√°skor a nagyobb reaktancia miatt az √°ram, d√∂ntŇĎ r√©szben a nagyobb ellen√°ll√°s√ļ, de kisebb reaktanci√°j√ļ k√ľlsŇĎ kalick√°ban folyik: az √°ram kiszorul a k√ľlsŇĎ kalick√°ba.
Bekapcsol√°skor a forg√≥r√©sz ellen√°ll√°sa nagyobb, mint √ľzem k√∂zben (az √°tmenetileg megnŇĎtt ellen√°ll√°s nagyobb ind√≠t√≥nyomat√©kot eredm√©nyez)
A h√°romf√°zis√ļ aszinkronmotorok f√©kez√©se
A motorral villamos √ļton hozunk l√©tre f√©kezŇĎ hat√°st
Fékezési módok:
- ellen√°ram√ļ
- gener√°toros
- dinamikus

Ellen√°ram√ļ f√©kez√©s: az √°ll√≥r√©sz m√°gneses tere a forg√≥r√©sszel ellent√©tes ir√°nyba forog. Gyakorlatban, az √°ll√≥r√©szhez csatlakoz√≥h√°l√≥zati f√°zisok k√∂z√ľl kettŇĎt felcser√©lnek.

Mf√©k f√©kezŇĎnyomat√©k viszonylag kicsi, emellett a g√©p √°ramfelv√©tele a k√∂zvetlen ind√≠t√°skor fell√©pŇĎn√©l is nagyobb. A f√©kezŇĎnyomat√©k a motor meg√°ll√°s√°ig hat, ekkor azonban a g√©pet ki kell kapcsolni, mert k√ľl√∂nben ellenkezŇĎ ir√°nyba kezdene forogni. F√©kez√©skor a rendszer mozg√°si energi√°ja hŇĎv√© alakul. A gyakori f√©kez√©s t√ļlmeleged√©st okoz.
Gener√°toros f√©kez√©s: akkor j√∂n l√©tre, ha a g√©p fordulatsz√°ma k√ľlsŇĎ erŇĎ hat√°s√°ra az n1 szinkronfordulatsz√°m f√∂l√© emelkedik. A g√©p gener√°tork√©nt energi√°t t√°pl√°l a h√°l√≥zatba.
Ez a fékezés megállásra nem, csak mozgás gyorsulásának megakadályozására alkalmas.
A gyakorlatban a motor √°ll√≥r√©sz√©be k√©t, jelentŇĎsen elt√©rŇĎ p√≥lussz√°m√ļ tekercsel√©st √©p√≠tenek be. Nagyobb p√≥lussz√°mhoz kisebb fordulat tartozik, ez√©rt meg√°ll√°s elŇĎtt nagyobb p√≥lussz√°mra kapcsolj√°k a g√©pet √©s ezzel a g√©p gener√°toros √ľzemm√≥dba ker√ľl.

Dinamikus f√©kez√©s: a motor √°ll√≥r√©sz√©t lekapcsolj√°k a h√°l√≥zatr√≥l √©s k√©t pontj√°ra egyenfesz√ľlts√©get csatlakoztatnak. A m√°gneses t√©r a mozg√°si indukci√≥ hat√°s√°ra a forg√≥r√©sz vezetŇĎiben √°ramot induk√°l, amely Lenz t√∂rv√©ny √©rtelm√©ben a mozg√°st igyekszik megsz√ľntetni, azaz f√©kezi a rendszert. Az alkalmazott egyenfesz√ľlts√©get √ļgy kell megv√°lasztani, hogy az √°ll√≥r√©szben foly√≥ egyen√°ram ne haladja meg a n√©vleges √°ram√°t, (meleged√©s)
A dinamikus fékezés teljes megállásra nem alkalmas.
Egyf√°zis√ļ aszinkronmotor
Az egyf√°zis√ļ aszinkron g√©pek teljes√≠tm√©nye √°ltal√°ban nem nagyobb 1,5-2 kW-n√°l √©s jellegzetes felhaszn√°l√°si ter√ľlet√ľk a h√°ztart√°sokban tal√°lhat√≥.
Szerkezete: egykalick√°s forg√≥r√©sszel k√©sz√ľlnek √©s az √°ll√≥r√©sz tekercsel√©se kiv√©tel√©vel szerkezetileg megegyeznek a h√°romf√°zis√ļ motorokkal. Az √°ll√≥r√©sz tekercsel√©se k√©tf√°zis√ļ.
FŇĎf√°zis √©s seg√©df√°zis: a k√©t f√°zistekercs m√°gneses tengelyei 90¬į-os villamos sz√∂get z√°rnak be . Az √°ll√≥r√©szvasmag ker√ľlet√©nek k√©tharmad√°t a fŇĎf√°zis, egyharmad√°t a seg√©df√°zis foglalja el.
Az egyf√°zis√ļ aszinkronmotorok mŇĪk√∂d√©se:
Ha a motort csak a fŇĎf√°zis√°val kapcsoljuk az egyf√°zis√ļ h√°l√≥zatra, az √°ll√≥r√©szben nem forg√≥, hanem l√ľktetŇĎ (pulz√°l√≥) m√°gneses t√©r keletkezik. Ez az √°ram nem eredm√©nyez ind√≠t√≥nyomat√©kot, a motor nem j√∂n forg√°sba.
Ha a fŇĎf√°zis√°val a h√°l√≥zatra kapcsolt motor tengely√©t, k√ľlsŇĎ erŇĎvel felgyors√≠tjuk, a motor nyomat√©kot fejt ki √©s felgyorsul a szinkron fordulatsz√°m k√∂zel√©be.
Annak érdekében, hogy a motornak legyen indítónyomatéka, már álló állapotban forgó mágneses teret kell a gépben létrehozni. Ezért készítik a gépet segédfázissal.
Az indukt√≠v jellegŇĪ Iff f√∂f√°zis√°ramhoz viszony√≠tva a kapacit√≠v jellegŇĪ seg√©df√°zisk√∂r Isf √°rama 90¬į-ot siet, √≠gy alakul ki a forg√≥ m√°gneses t√©r.
Mivel felgyorsul√°s ut√°n a g√©p m√°r fŇĎf√°zissal is √ľzemk√©pes, a seg√©df√°zist csak az ind√≠t√°s idej√©re kapcsolj√°k be. Gyakori megold√°s erre az √°ramrel√©s ind√≠t√°s.
A forg√°sir√°ny√°t a seg√©df√°zis √©s a fŇĎf√°zis egym√°shoz k√©pesti bek√∂t√©s√©nek felcser√©l√©s√©vel lehet megv√°ltoztatni.
Az egyf√°zis√ļ motor h√°tr√°nyai:
- azonos teljes√≠tm√©ny eset√©n nagyobb m√©retŇĪ, mint a h√°romf√°zis√ļ g√©p
- a h√°romf√°zis√ļ g√©pn√©l rosszabb a hat√°sfoka
- a seg√©dberendez√©sek miatt (kondenz√°tor, √°ramrel√©) miatt a h√°romf√°zis√ļ motorn√°l kev√©sb√© √ľzembiztos.
Tulajdonos Kapcsolat A. SZ. F.