Kezdőlap
<   A szakképesítés alapjai   >
Feszültségmentesítés szabályai
<   Eelméletek, fogalmak   >
<   Érintésvédelem   >
<   Túláramvédelem   >
<   Villámvédelem   >
<   Hálózatra csatlakozás   >
<   Villamos gépek   >
<   Épületvillamossági szerelés   >
<   Vezérlések és szabályozások   >
<   Gyakorlati alkalmazások   >
Megújuló energia
Bejelentkezés
Belépés Regisztrálás
SI - mértékegységek
A szakképesítés alapjai
Elsősegélynyújtás
Villanyszerelés alapfokon
Villanyszerelés alapfokon
A villanyszerelés szakmunka, csak képzett szakember végezheti. Elvileg. A gyakorlat azonban mást mutat. Igencsak meg van lõve az, aki nem is konyít ehhez a szakmunkához. Nála lógnak a konnektorok évekig, nála nem mûködik a világítás egy-két helyiségben, mert még az égõcseréhez sem mer hozzáfogni. Alapszinten tehát mégiscsak érteni kell a villanyszereléshez, mert egy izzócseréhez nem lehet villanyszerelõt hívni.
A legfontosabb alapismeretekkel természetesen tisztában kell lennünk ahhoz, hogy valóban veszélytelenül végezhessük el a kisebb beavatkozásokat. Tudnunk kell mindenek elõtt a saját tudásunk korlátait. Tudjuk például azt, hogy bármilyen elektromos készülékhez csak akkor nyúlhatunk hozzá, ha meggyõzõdtünk róla, hogy az valóban feszültségmentes (köznyelven szólva áramtalanítva van).
Ezt különbözõképpen érhetjük el. Egy konnektorról mûködõ készüléket - lámpát, háztartási eszközt - elegendõ kihúzni az aljzatból, az a szerelés idejére innentõl kezdve veszélytelen. Maga a konnektor már csak a megfelelõ áramköri biztosító lekapcsolásával feszültségmentesíthetõ. A biztosítók egyenként történõ lekapcsolásával kereshetjük meg az adott konnektorhoz tartozó biztosítót. Ha a megfelelõ biztosítót (vagy inkább az összeset) lekapcsoltuk, és megbizonyosodtunk arról hogy a konektorunk feszültségmentesítve van, akkor megkezdhetjük az aljzat megerõsítését, cseréjét stb.
Lámpakapcsolóhoz is csak akkor nyúlhatunk, ha a megfelelõ biztosítót lekapcsoltuk, mert csak akkor lehetünk biztosak abban, hogy áramütés nélkül szerelhetünk. Ekkor már magához a lámpához is hozzányúlhatunk, ott sem lehet feszültség. Az áramköri biztosító lekapcsolása nélkül - vagyis csak a lámpakapcsoló lekapcsolásával - viszont nem lehetünk biztosak benne, hogy a lámpakapcsoló szabályosan lett bekötve, és a fázist szakítja meg. Magában a kapcsolóban pedig helyes bekötés esetén mindenképpen ott van a fázisvezetõ, aminek érintése életveszélyes.
A lakóra váró leggyakoribb villanyszerelési feladat a meglazult, kihúzott konnektor visszaszerelése vagy cseréje. Miután a fenti módon az aljzatot garantáltan feszültségmentesítettük, a legtöbbnél a közepében lévõ csavar kihajtásával lehet az elõlapját leszerelni. Ezután hozzáférhetõvé válik az a két csavar, amelyek a tartókörmökkel belefeszítik az aljzatot a fal üregébe. Ezeket a csavarokat hajtsuk egészen vissza, hogy a körmök összecsukódjanak (ha szükséges, tegyünk a körmökre egy befõttes gumit, hogy összehúzza õket), majd tegyük vissza az aljzatot a helyére, és a csavarokkal feszítsük újra be. Elõtte ellenõrizzük, hogy a bekötõ vezetékek a helyükön vannak-e, és a csavarok megfelelõen meg vannak húzva. A fekete (fázisvezetõ) és a kék (nullavezetõ) vezeték a két villa csatlakozójához rögzül, a zöld/sárga (védõvezetõ) pedig az oldalsó földcsatlakozással van kapcsolatban. Ha ez utóbbi jó helyen van, akkor a másik kettõ már nem is lehet rosszul bekötve. Az újabb konnektoroknál a vezetõket nem csavarokkal rögzíthetjük, hanem a lecsupaszított végû réz vagy alumínium vezetéket csak a helyére kell dugni, az ott magától rögzül.
Az izzócserét csak lekapcsolt kapcsolóállásnál végezzük el, és csak az üveg részhez érjünk kezünkkel. Frissen kiégett izzó még forró lehet, elõbb várjuk meg, míg lehûl. A halogén izzókra ez még fokozottabban érvényes. Halogén izzók esetén két megoldással találkozhatunk: a 12V-os izzók tûzõlábas foglalattal rendelkeznek, ezeket nem kicsavarni kell, csak kihúzni a foglalatból. A másik megoldás esetén az izzót kb. 30 fokban el kell fordítani az óramutató járásával ellentétesen, és azután kihúzható a foglalatából. Az új izzó behelyezése az elõzõekben leírtakkal ellentétesen történik. A halogén izzót kézzel érinteni nem szabad, ha ez mégis megtörténne, bekapcsolás elõtt le kell törölni. Vannak viszont olyan halogén típusú izzók is (ezek általában a 230V-os GUxx foglalatszámmal jelöltek), amelyekben az izzó körül egy fényvetõ üvegbura található, ezek kézzel megfoghatók mindenféle káros következmény nélkül.
Sok esetben az áramköri biztosító leoldása éppen egy lámpa bekapcsolásának pillanatában volt, akkor valószínûleg az izzó ment tönkre.. Kapcsoljuk le a kapcsolóját, majd vegyük ki az égõt, és cseréljük ki. Ha valamilyen elektromos készülék bekapcsolásakor old le a védelem, akkor azt a készüléket húzzuk ki a konnektorból, vagy - ha ez nem lehetséges - kapcsoljuk teljesen ki. Az érintett készülék vagy zárlatos lett (ennek javítása szerelõ dolga), vagy túl nagy teljesítményét nem bírja az adott védelmi készülék. Ebben az esetben lehet újra próbálkozni a visszakapcsolással. Elképzelhetõ, hogy egy áramkörön túl sok fogyasztó üzemelt egyidejûleg és ez okozta a védelem megszólalását. Életszerû helyzet, hogy a TV, mosógép és számítógép mûködése mellett a vasaló bekapcsolásakor a kismegszakító leold. Ekkor az üzemelõ fogyasztók számát kell csökkenteni. Elõfordulhat az is, hogy egy készüléknek olyan nagy a teljesítménye, hogy azt egymagában sem tudjuk üzemeltetni. Szakember döntse el, hogy egy nagyobb teljesítményû készülék mûködtetésének mik a feltételei áramellátás oldaláról.
Régi épületeknél még ma is gyakori, hogy kismegszakítók helyett ún. olvadóbiztosítót használnak. Mindenképpen érdemes megfelelõ számú, és a szükséges értékû (6; 10; 16 A-es) tartalékbiztosítókat otthon tartanunk, mert a kiolvadt biztosítót (az üveg elõlap mögötti "szem" kiesik) ki kell dobnunk, és helyére újat kell tennünk. A kiolvadt biztosító "megpatkolása" életveszélyes, mindenképpen cserélni kell!

Megemlíteném, hogy nem buzdítani szeretném az embereket, csak adni egy szakszerû "leírást" azoknak akik belevágnak ezekbe a munkákba, és saját maguk szeretnék ezeket a feladatokat elvégezni. Érintésvédelmi szempontból mindíg végezzünk feszültségmentesítést, mielõtt hozzákezdenénk egy kapcsoló, vagy lámpa javításához, cseréjéhez! Nem szégyen szakembert hívni, mert akkor legalább tisztában lehetünk azzal hogy a szerelési feladat (legyen az kapcsoló vagy lámpa szerelése) biztonságosan, és szakszerűen lesz végrehajtva..


1. Kipihenten, felkészülten, józanul bonyolítjuk le a munkafolyamatokat..
(Maximális odafigyelés, higgadt és ésszerû döntés..)

2. Megfelelõ öltözék, megfelelõ szerszámok kiválasztása..
(Felkészülés, megfelelõ anyagok elõkészítése..)

3. Mielõtt bármihez is hozzákezdenénk, elõször feszültségmentesítés!!!!
(kismegszakítók lekapcsolása, biztosítékok kivétele, feszültségmentes állapot ellenőrzése..)

4. Javítási és szerelési munkálatok elkezdése..
( Ha mindent rendben találtunk, a feszültségmentes részeken elkezdhetõ a szerelési, javítási munkálat... )

Ezen szabályok, és elõírások "tudatos" használatával kezdhetünk hozzá a villamos berendezések és azok részegységeinek szereléséhez, javításához...

Kapcsolat A. SZ. F.    © 2022 joksystem